Ingrediënten voor 4 personen
4 mooie lapjes sucade, 80 gram boter, 100 gr prei, 150 gr winter wortel, 100 gr ui, 2 laurier blaadjes, 4 takjes thijm, 4 blaadjes salie, 2 steranijs, 3 kruidnagels, peper korrels, 1 liter rode wijn, 500 ml kalfsfond. 50 gr creme de cassis.
Het vlees behoort zo gaar zijn dat het net niet uit elkaar valt. De bereidingstijd is ongeveer 1,5 uur.
Verwarm de oven voor op 160 gr. Bestrooi de sucade met peper en zout.
Verhit de braadpan 2 a 3 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur lager.
Laat 60 gr boter smelten en wacht tot het schuim wegtrekt. Bak de sucade goud bruin. Voeg dan de prei, wortel, ui, laurier, thijm, salie, steranijs, kruidnagel en peperkorrels toe en bak even mee. Blus af met rode wijn, kalfsfond en creme de cassis. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en zet de pan 90 minuten in de oven.
Als het vlees niet zacht is laat het dan nog even langer in de oven staan. Neem daarna de sucade uit de pan, zeef het vocht en laat inkoken tot een mooie saus. Serveer dat bij je sucade.
Kook ondertussen de aardappels beetgaar. Giet ze daarna af en stoom ze droog. Door de aardappels droog te stomen, voorkom je stukjes. Voeg dan naar eigen wens boter, melk, room, peper, zout, nootmuskaat of iets anders toe. Stamp dit kort en draai dan door een zeef.
Leg de puree in het midden van het bord. Doe dan de sucade er bovenop en giet de jus er overheen. Eet smakelijk.
Welk deel van het rund
Sucade wordt uit de voorschouder van het rund gesneden. Sucade wordt vaak gebruikt om te stoven en bezit als enige stuk vlees een zeen die zacht wordt bij verhitting. Maar als je de zeen eruit snijd kun je de sucade ook rose 54 graden kern eten.
Smakelijk eten!
Met Boerengroet, Coen